Bu makaleyi paylaş
“Sürdürülebilirliğin yolu daha az zarar vermekten değil, daha fazla iyilik yapmaktan geçiyor…”
Küreselleşmenin tüm hızıyla devam ettiği günümüz dünyasında, sürdürülebilirlik bilinci ve farkındalığı oluşturulmasının önemi her geçen gün artmaktadır.
Sürdürülebilirlik kavramı; beşeri, sosyal ve küresel düzeyde 21. yüzyılın en önemli fikirlerinden birini oluşturmaktadır. Sürdürülebilirliğin temel boyutlarının benimsenmesi ve içselleştirilmesi yoluyla özellikle gençlerde farkındalık oluşturulması, sürdürülebilir bir toplum oluşturulmasının önemli bir basamağını teşkil etmektedir.
Bu çerçevede özellikle gençlerin, yakın gelecekte ekonomiyi yönlendirecek, karar alma süreçlerinde aktif şekilde yer alacak ve sürdürülebilir bir toplum oluşturulmasında sorumluluk üstlenecek bireyler olmaları, sürdürülebilirliği nasıl anlamlandırdıklarının anlaşılmasını değerli kılmaktadır.
Gençlerin kişisel kimliğine, dünya görüşüne ve benimsedikleri değerlere katkı sağlayan, tutum ve davranışlarının şekillendirilmesinde pozitif etkisi bulunan üniversite gençlik kulüplerinin, topluma sürdürülebilirlik bilgisinin yayılmasında etkin rol oynama potansiyeline katkı sağladığı görülmektedir.
Sürdürülebilirlik gündemini her geçen gün daha yakından takip eden gençlerin, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra sürdürülebilirliği proje uygulamalarına ve yapacakları faaliyetlere yerleştirmeleri, sürdürülebilir bir geleceğin şekillendirilmesinde önemli rol oynayacaktır.
Geleceğin varisi olan genç neslin, sürdürülebilirlik ile ilgili iyi uygulamalarına çevrelerinde yer vermeleri ve disiplinlerarası yaklaşımla sürdürülebilir kalkınmayı öğretmede rol almaları gerekmektedir.
Üniversitelerin , çevre ve toplum üzerinde doğrudan ve dolaylı etkileri bulunmaktadır. Üniversiteler tarafından sürdürülebilirliğin tanıtılması; kavramın anlamı ve önemi konusunda araştırmalar yapılarak elde edilen bilginin, gençler yoluyla topluma iletilmesi büyük önem içermektedir.
Sürdürülebilirlik konusunda; gençlerle sürdürülebilirlik politikaları geliştirilmesi, yerel paydaşlar ile bilgi paylaşımına olanak sağlayan iletişim ağı kurulması, kamu ve özel sektörle sürdürülebilirlik için öğrenme ve inovasyona imkan tanıyacak iş birliği platformlarının oluşturulması çok önemli bir sorumluluktur.
Gençlerin yaşam tarzlarını ve tutumlarını çevresel eğitimle zenginleştirerek, sürdürülebilirlik doğrultusunda dönüşüm liderleri olarak kendilerini geliştirmelerinde sorumluluk almasıyla, toplumun da sürdürülebilirlik yolunda ilerleme kaydedeceği aşikardır.
Sürdürülebilir bir toplum oluşturulması ve pratik olarak uygulanabilir çözümler geliştirilmesi için gençlerin, gerek üniversitelerde gerek sivil toplum ve özel sektörde sürdürülebilirlik araştırması ve politika analizi alanlarında iş birliği yapmaları, ortak çalışma gerçekleştirmeleri büyük önem taşımaktadır
Geleceğin liderleri, politika yapıcıları, bilim insanları, araştırmacıları ve girişimcilerini oluşturacak gençlerin; sürdürülebilirlik kavramı doğrultusunda politikalarını, vizyon ve misyonlarını, eğitim ve araştırma faaliyetlerini ve uygulamalarını gerçekleştirmeleri sürdürülebilir bir toplum inşasında önemlidir. Zira gençler; gelecekte sürdürülebilirlik üzerinde yüksek etkide bulunma potansiyeli taşıyan bireylerdir.
“ Doğaya sahip çıkan gençi geleceğine de sahip çıkar.”
Kaynak : https://nebiyeyasar.medium.com/gen%C3%A7lik-ve-s%C3%BCrd%C3%BCr%C3%BClebilirlik-35b64f8ed507