Bu makaleyi paylaş
“Sosyal girişimci genç; daima değişimi arayan, değişime karşı tepki veren ve değişimi fırsat olarak gören gençtir… “
Ülkemizde her geçen gün daha fazla genç, yerel ya da uluslararası birçok proje ile fark yaratmak için adım atmakta, sosyal girişimcilik ekosistemine girmektedir. Sosyal girişimcilik, sosyal sorunlara girişimcilik bakış açısı ile yenilikçi çözümler üretilmesi düşüncesi ile ortaya çıkmıştır. Bilhassa, dezavantajlı gruplar olan kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler, sokak hayvanları, çevre sorunları, ekolojik tarım, yoksulluk, eğitim, sağlık vb, toplumsal sorunlara yenilikçi ve yaratıcı çözümler üretmek için yapılan çalışmaları kapsamaktadır.
Sosyal girişimciliği; toplumu oluşturan bireylerin, toplumu ilgilendiren sorunlar için çözüm odaklı bir araya gelmesi olarak da tanımlayabiliriz. Hep birlikte, birbirimizi harekete geçirerek, motive ederek, iyi örnekler oluşturarak, ilham vererek, özellikle gençlerle birlikte daha iyi bir dünya için çözüm odaklı çalışmalar da diyebiliriz.
Bireylerin ihtiyaçları gibi toplumların ihtiyaçları da sınırsızdır. Toplumlar varlıklarını sürdürmek için bu sınırsız ihtiyaçlarından makul olanlarını karşılamak zorundadır. Aksi durumda toplumsal sorunlar çözümsüz hale gelerek, yeni sorunların kaynağı olabilirler. Bu anlamda sosyal girişimler toplumun bazı ihtiyaçlarını karşılamak için önem arz etmektedir. Sosyal girişimci gençler ise toplumun ihtiyacı olan konularda toplumsal kalkınmayı sağlamak için yenilikçi projeler üreterek katma değer oluşturmaktadırlar.
Bununla birlikte sosyal girişimcilik; sosyal sorunlara yenilikçi bir bakış açısıyla çözümleri kapsaması yönünden de oldukça önemlidir. Sosyal girişimci gençlerin toplumdaki engelliler, kadınlar, yaşlılar, yoksullar vb. gibi dezavantajlı gruplara yönelik sosyal değer yaratacak projeler ürettikleri için sosyal sorunların çözümünde önemli aktörler olarak görülmektedir. Sosyal girişimciliğin gençlerle gelişmesi toplumsal kalkınmanın ve gelişmenin de yapı taşını oluşturmaktadır.
Kar amacı gütmeyen kuruluşlardan olan dernekler de sosyal girişim, dernek kurucuları ise sosyal girişimcilerdir. Avrupa Birliği projesi içinde gençler tarafından kurulmuş kurulan “Nar Masalları Derneği” bu anlamda önemli sosyal girişim örneğidir. Bu derneği kuran birbirinden değerli projelerde yer alan gençler, sosyal girişimci gençlerin en güzel örneklerini de oluşturmaktadırlar. Gençlerin sosyal girişimcilik örneği olan projeleri ise olarak sosyal değer yaratma, fırsatları görme, yenilikçi olma ve faaliyetleri sürdürülebilir olma kapsamında da önem arz etmektedir.
Günlük sorunlar dışında huzurumuzu ve sağlığımızı tehdit eden çevre kirliliği, iklim değişikliği, ekonomik krizler, pandemi, deprem gibi doğal afetler, vb olaylar da bulunmaktadır. Gün geçtikçe yaşadığımız sorunların zorluğu ve karmaşıklığı artmaktadır. Ayrıca bunlara yeni ve farklı sorunlar da eklenmeye devam ediyor. Sosyal girişimci gençler bütün bu sorunların içinden çözümünü üstlenmek veya çözüm yolunda katkıda bulunmak istedikleri için yenilikçi projeler üretmektedirler. Bu gençlerin amaçları; sosyal, doğal veya teknolojik sorunları yenilikçi yöntemlerle çözmek olmaktadır.
Gençlerle yaptığım projelerde sosyal girişimci gençlerin ortak özelliklerinde, sosyal bir ihtiyacın farkına varmaları ve sorunun yenilikçi çözümünü fırsata dönüştürebilmelerini gözlemledim. Sorunlar ve zorluklar karşısında yılmayan, risk almaktan çekinmeyen bu gençler projelerde riskleri yönetebilmektedirler. Sosyal girişimci gençlerin toplum yararına projelere eğilmeleri, çevre sorunlarına duyarlı olmaları, toplumsal refahın yükselmesi ve eşitsizliklerin giderilmesi için çalışmaya odaklanmaları toplumda katma değer üretmektedir..
Sosyal girişimci gençlerin genel olarak birleştiği önemli özellikler liderlik ve risk alma konusunda cesaretli olmalarıdır. Soruna bütüncül olarak bakabilen, zorluklar karşısında yılmayan, risk alabilen, zamanını, bu uğurda harcayabilme isteği ve motivasyonu olan gençlerle; sosyal girişimlerin görünürlüğünü arttırmak ve sosyal girişim kavramını topluma yaymak için farkındalık çalışmalarının yapılması oldukça önemlidir. Üniversitelerde bulunan mevcut inovasyon ve teknoloji destek ağlarını harekete geçirerek, sosyal girişimlerin büyümesi için ortak eylem planlarının birlikte geliştirilmesi ve sektörler arası yapılandırılmış çalışmalar gerçekleştirilmesi için fırsatların sağlanması sosyal girişimcilik ekosistemi için oldukça önemlidir.
“Başkalarının hayatını güzelleştirmek adına kendi yolunu değiştirme cesaretini gösterebilen birinden daha güzel hiçbir şey yoktur…”
Kaynak : https://nebiyeyasar.medium.com/sosyal-giri%C5%9Fimci-gen%C3%A7ler-409e529ba3f8