Bu makaleyi paylaş
Teknoloji ilerledikçe bilgi akışı hızlanıyor, kilometreyi koruyan asker sayısı ise azalıyor… Prof. Dr. Nevzat Tarhan
21. yüzyılın en dikkate değer özelliği teknolojik alandaki gelişmelerdir. Teknoloji bir yandan toplumun ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlarken bir yandan da toplumun gelişimine etki etmiştir. Modern teknolojik gelişmeler in toplum üzerindeki etkileri günümüzün tartışılan konularının başında gelmektedir. “Toplumsal bir ürün” olması nedeniyle teknoloji, genelde “toplumsal niteliklere” yön veren ve bu nitelikler tarafından da şekillendirilen; özelde ise günlük yaşantıda çeşitli uğraşıları belirleyen bir özelliğe sahiptir. Gündelik işlerimizi belirleme noktasında son yıllarda teknoloji etkisinin arttığını ileri sürmek mümkündür. Bu alanda ortaya çıkan değişiklikler hem toplumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmiş hem de toplumu önemli ölçüde dönüştürmüştür.
Hızla geliştirilen ve geniş halk kitlelerinin kullanımına sunulan yeni teknoloji ürünleri toplum yaşantısında önemli etkiler ortaya çıkarmıştır. Hayata bakışımız, olayları yorumlayışımız ve kişisel bir takım özelliklerimiz kullandığımız teknoloji tarafından şekillendiriliyorsa, bu durumun zamanla ilişkilerimize de yansıması doğaldır. Bu ilişkilerin yaygınlaşması ve zamanla bir dönüşüme neden olacak boyutlara gelmesiyle toplumsal yapıda önemli değişimleri ortaya çıkarması mümkündür. Bu durum doğal olarak kendi kültürünü de doğurmaktadır. İletişim biçimimiz, ulaşımımız, iş görme edimlerimiz, kullandığımız kavramlar ve çevremizde olup bitenleri algılayışımız da doğal olarak önemli dönüşüme uğramaktadır.
Toplumsal temelleri ve dinamikleri üzerinde durmaya çalıştığımız modern teknoloji, toplumları özellikle de gençleri farklı açılardan etkilemeye devam etmektedir. Teknolojik gelişmelerin hızlı biçimde seyrettiği dönemde doğan gençlerin teknolojiye bakış açısı ve yeniliklere uyum kapasitesi diğer gruplara göre farklılıklar taşımaktadır. Gençler günümüzde küçük yaşlardan itibaren teknolojik gelişmelerle iç içe olmuşlardır, dolayısıyla bakış açıları da büyük farklılık kazanmaktadır. Çünkü gençlerin toplumun diğer bireyleri gibi şu an ki durumu eskisi ile karşılaştırabilme olanakları sınırlıdır. Bu nedenle eski ile yeni arasında bir değerlendirme yapabilmeleri pek mümkün gözükmemektedir.
Gençlerin kullandıkları teknolojik ürünler hakkındaki bilgi düzeyleri de doğal olarak ebeveynlerinkinden oldukça yüksektir. Yetkin olma durumu olumlu bir gelişme olarak algılanmaktadır. Ancak yine bu durumun doğal bir sonucu olarak, örneğin internetin olumsuz etkileri karşısında ailelerin önlem alma şansları da azalmıştır. Çünkü konuya çocukları kadar hâkim değillerdir. Gençlerin, teknolojinin olumsuz etkileri karşısında korunmasız kalmaları ihtimalinin yüksekliği de bu nedenle dikkate alınmalıdır.
Gençlerin teknolojik gelişmeleri ister ilgi alanlarını oluşturduğu için olsun isterse başka sebeplerle olsun ilgiyle takip ettikleri bilinen bir gerçektir. Yaşamları bu gelişmeler tarafından ve gelişmelerle birlikte şekillendirilmiş olan gençlerin gelişmelere yabancı kalması da doğal olarak beklenemez. Ancak teknoloji ile ilişki biçimleri sadece tüketim amaçlı mıdır yoksa daha bilinçli bir tavır söz konusu mudur buna da bakmak gerekmektedir. Teknoloji ile toplumun diğer kesimlerine göre çok daha yoğun ilişki kuran gençlerin, gelişmeler karşısındaki tutumları farklılık gösterecek ve yine etkilerine daha yoğun biçimde maruz kalacaklardır
Bütün bu etkilere rağmen teknoloji, çağımızın bir gerçeği olarak gençlerle iç içe olmaya devam edecektir. Bundan dolayı gençlerin faydalanabilecekleri pozitif içeriğe sahip teknoloji araç ve donanımlarının gençlerle buluşturmaya önem verilmelidir. Teknolojiyi doğru ve faydalı kullanmaya yönelik küresel ve ulusal ölçekteki örnekler gençlere anlatılmalıdır. Güvenli internet ve teknoloji kullanımı konusunda yapılan çalışmaların ve uygulamaların gençlere ulaşması konusuna ağırlık verilmeli, güvenli internet kullanmaya yönelik yasal düzenlemelerin yapılmasına öncelik verilmelidir. Şunu bilmeliyiz ki, “Teknoloji bir fikir değil, fikri elde etme yoludur.”
Bilgi toplumunda insan her zamankinden daha hızlı, teknolojiyle birçok şeyi elde edebiliyor fakat tarım toplumundaki huzuru ve dengeyi sunamıyor… Prof. Dr. Nevzat Tarhan
Kaynak : https://nebiyeyasar.medium.com/gen%C3%A7li%CC%87k-ve-teknoloji%CC%87-2e1c1e724c5a