Share This Article
İnsanların düşünce ve davranışları; yeni gelişmelerin ve ihtiyaçların etkisiyle zaman içinde değişmektedir. Dünyadaki etkileşim ve iletişim teknolojinin etkisiyle kolaylaştığı için hem bireysel hem de sosyal değişim günümüzde daha hızlı yaşanmaktadır. Bunun doğal bir sonucu olarak nesiller arası farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Gençler, bir önceki nesle oranla daha farklı önceliklere sahiptirler.
Toplumlara, tarihsel dönemlere ve kişilere göre farklı özellikler gösterebilen gençlik dönemi, bireyin birçok açıdan gelişim, değişim ve etkileşim yaşadığı bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Rollerin keşfedildiği ve deneyimlendiği bir köprü niteliği taşıyan gençlik dönemi, hayatın diğer gelişim evrelerine göre daha hareketli bir dönemdir.
Günümüzde gençlerin dünyasında öne çıkan değerlerin bir önceki nesilden farklı olmasının ardında küresel dönüşümün etkisi büyüktür. Küreselleşmenin etkisiyle gençlerin tüm dünyada var olan farklı fikir, olgu ve olaylardan etkilenmesiyle onun kimliği, değerleri ve yaşam biçimlerini de büyük ölçüde etkilemiştir. Her genç, kendi kimliğini oluşturma ve içinde bulunduğu toplumda bir birey olarak var olma sürecini yaşamaktadır. Gençlerin değer yargılarının bir önceki nesilden farklı olduğunu tespit etmek için gençlerin dünyalarını anlamak ve hayata onların perspektifinden bakmak gereklidir. Gençler hem hızlı değişen dünyaya uyum sağlamak hem de sağlıklı bir şekilde üç boyutta da kimliğini oluşturmak durumundadır. Bu boyutları şöyle açıklayabiliriz;
– Gençlerin kişisel kimliklerini (iç dünya) oluşturdukları boyut. Kişisel kimlik, gençlerin kendini tanıma esasına dayanır. Aynı zamanda gençlerin kişilik yapılarını, yeteneklerini, öncelikleri ile ilgili düşüncelerini de kapsar.
– Gençlerin sosyal kimliklerini oluşturdukları boyut. Sosyal kimlik, gençlerin toplum içerisinde var olması ve toplum tarafından algılanması için önemlidir.
– Gençlerin internet ortamında oluşturdukları sanal kimlikleri. Sanal kimlik, son zamanlarda öne çıkan ve gençlerin internet ortamında oluşturdukları kullanıcı hesapları üzerinden varlığını sürdüren bir çeşit kimliktir.
Genel olarak dünyada özelde ise ülkemizde meydana gelen kitlesel ve sosyal değişimler, gençlerin değer yargılarını da etkilemiştir. Gençler ve değerler konusunu ele alırken gençlerin içinde yaşadığı dünyamızın gerçeklerini göz ardı etmemek gerekir. Örneğin günümüzde pek çok farklı sektörden oluşan iş dünyasına tutunabilmenin ilk şartı kişinin kendine güveni olması ve kendini diğer insanlara ifade edebilme yetisine bağlıdır. Özgüven sahibi olmanın öneminin anlatıldığı, kendini rahatça ifade eden bireyler ürettiği gibi kibirli bireyler de üretebilmektedir. Özellikle son yıllarda narsizmin ciddi ölçüde arttığı göz önünde tutulduğunda özgüven ile kibir arasındaki ince çizgiyi korumanın kolay olmadığı söylenebilir.
Diğer taraftan özgüven ile tevazu sınırını da iyi korumak gerekir. Çünkü tevazu sahibi olmak silik bir kişi olup kendini ifade edememek şeklinde algılandığı zaman gençler için değer ifade etmeyecektir. Benzer biçimde günümüz gençleri için öne çıkan bir hedef olan başarı da bir noktadan sonra hırsa dönüşme riskini taşımaktadır. Oysa azimli ve çalışkan olmak önemli bir değerken salt başarıya odaklı bakış açısı için hırslı olmak risk taşımaktadır.
Gençler artık içinde bulundukları çevreyi kat kat aşan her türlü bilgiye çok hızlı bir şekilde ulaşabilmektedirler. Böyle bir dünyada var olmak için de bireylerin önceliklerinin değişmesi doğal bir sonuç olmuştur. Dünya değişince gençlerin hedefleri, hayat bakışları ve değerleri de doğal olarak farklılaşmaya başlamıştır. Gençlerin içinde yaşadıkları dünyanın ve hayata bakış açılarının değişimin ardında yatan nedenleri inceleyerek durum tespiti yaptıktan sonra şunları söyleyebiliriz;
– Gençlerin hem gelişim dönemi özelliklerini hem de içinde yaşadıkları dünyanın şartlarını bilmek onları anlamamıza yardımcı olacaktır.
– Gençlere “benim için değerlisin” mesajı verecek davranışlarda bulunabiliriz. Gençler aile veya toplum içerisinde kendilerini önemli hissettiklerinde daha güçlü olacaklardır.
– Topluma katılma noktasında gençlere gösterdiğimiz hedeflerin öncelik sırasına biz de dikkat etmeliyiz. Dünyevi amaçların yanı sıra daha iyi bir insan olmak için de değerlere dayalı hedefler belirleyebiliriz. Bunun için günümüz ve tarihte öne çıkan büyük isimlerin hayatlarından örnekler daha etkili olacaktır.
– Gençlerimize gönüllülük ve sorumlululuk bilinci kazandırmak için projeler geliştirip, projeleri gençlerle uygulamalıyız.
– En önemlisi tüm bunları gençlere anlatmak için öncelikle yaşamamız gerektiğini unutmayalım. Model alarak öğrenmenin etkisi çok önemlidir. Gençlerin iyiyi, doğruyu ve güzeli seçmesi bunları seçen örnekleri görmesiyle de doğru orantılıdır.
Kaynak : https://nebiyeyasar.medium.com/dijital-%C3%A7a%C4%9Fda-de%C4%9Ferler-ve-gen%C3%A7lik-5c08e8d1e8ea