Bu makaleyi paylaş
Çevresine duyarlı genç; geleceğine de duyarlıdır…
Dünyamızın sahip olduğu doğal güzellikler; nüfus artışına bağlı olarak kentsel alanların hızla büyümesi, küresel iklim değişikliği, yangınlar sebebiyle giderek küçülen orman alanları, kaynakların bilinçsiz kullanımı gibi birçok çevre sorunu tarafından tehdit altındadır. Özellikle doğal kaynakların giderek azalması, küresel ısınma, iklimlerin değişmesi gibi küresel problemler, son yıllarda dünya gündemini meşgul eden en önemli konular arasındadır.
Doğanın kendini yenileyebilme gücünün üzerinde gerçekleşen bu çevresel değişimler doğanın dengesini bozmakta ve olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çevresel değişimler dünya nüfusunun önemli bir kısmını ve birçok canlı türünü de tehdit etmektedir. Çevre sorunlarının tüm dünya genelini etkilemeye başlaması, sorunun temel kaynağı olan insanın çevreye karşı tutumunu ve bilincinin geliştirilmesinin bu sorunların çözümünde odak noktası olduğu gözlemlenmiştir. Dünyada ve Türkiye’de konu ile ilgili pek çok kurum, kuruluş ve derneklerin gönüllülük esasına dayalı gençlik komisyonları bulunmakta olup bu komisyonlarda, gençlerin doğa koruma ve çevre kirliliğinin önlenmesi adına aktif çalışmalar gerçekleştirmektedirler.
İnsanlığın karşılaştığı en büyük ve karmaşık sorunlardan biri olan iklim değişikliği de gençlerin sosyal, ekonomik ve siyasal yaşamlarına yeni sorun alanları getirmektedir. Olağandışı hava olayları, yüksek sıcaklık, su kaynaklarının kıtlığı, hijyenik olmayan koşullar, tarım ve gıda sektöründe yaşanan olumsuzluklar gençlerin sağlığını ve güvenliğini tehdit etmektedir. Çevremizin daha etkin korunması için toplumsal kolektif bilincin ve duyarlılığın geliştirilmesi, çevre koruma faaliyetlerinin başarıya ulaşması ancak gençlerin bu faaliyetlere etkin bir şekilde katılımıyla mümkün olacaktır. Bu doğrultuda okullarda gençlere erken dönemde çevre bilincinin oluşturulması gerekmektedir.
Doğada zaman geçiren ve doğayı içeren aktivitelerin bir parçası olan gençler, çevrenin korunmasına yönelik duygusal, sosyal ve duyarlılık geliştirmeye çok daha yatkın olmaktadırlar. Okul çağlarında izcilik, doğa kampları, çevre gönüllülüğü, açık hava derslerinde doğayı tanıma ve küçük çaplı yetiştiricilik gibi faaliyetlere katılan öğrenciler; çevrelerine karşı sorumluluk geliştirmekte, kaliteli zaman geçirmekte, sosyal dayanışma duyguları gelişmekte, kötü alışkanlıklardan korunmakta, toplumun bir parçası olma hissi güçlenmekte ve bireysel sorumluluk alma becerileri de gelişmektedir.
Bu doğrultuda gençlerin aktif olarak görev alabileceği çevre ve doğa korumaya yönelik gönüllü organizasyonlar desteklenmeli ve bu şekilde çevreye karşı duyarlılık ve sorumluluk yetileri arttırılmalıdır. Üniversiteler ile gerçekleştirilecek projeler vasıtası gençlere yönelik eğitim ve gönüllülük faaliyetlerinin yaygınlaştırılması sağlanabilir. Bu bağlamda, doğal kaynakların ve tabiatın korunması ile ilgili kuruluşların ve derneklerin odak noktası genellikle, doğal kaynakların ve kültürel mirasın korunmasına doğrudan veya dolaylı olarak eğitim, araştırma, inceleme, proje ve uygulama çalışmaları ile katkıda bulunması önem arz etmektedir.
Gençler çevre ve iklim değişikliği konularında eğitim ve medya üzerinden belirli bir duyarlılık geliştirmiş durumdadırlar. Gençlerin çevre ve iklim değişikliği gibi önemli sorunlara bakışlarını analiz ederken çevreye daha duyarlı hale gelmesi ve farkındalıklarının arttırılması da önemlidir. Gençlere yönelik eğitim programları ve sosyal sorumluluk projeleri ile çevreye olan duyarlılığın, sorumluluğun ve bilincin arttırılmasını sağlamak, çevre bilinci konusunu tüm eğitim kademelerinde müfredata almak, gençler arasında, çevreye zarar vermeyen araç ve ürünlerin kullanımını özendirmek, gençlerin enerji kaynaklarının verimli kullanımı ile ilgili bilinçlenmelerini sağlamak önemli sorumluluklarımız arasında olmalıdır.
Bununla birlikte geri dönüşüm hakkında bilgilendirme çalışmaları yapmak, geri dönüşüm noktalarının yaygınlaştırılmasını sağlamak ve kullanımını teşvik etmek, çevrenin korunmasını ve gençlerde çevre duyarlılığının arttırılmasını sağlayacak mesajlar içeren programlar hazırlanması konusunda medya desteği sağlanmasına yönelik çalışmalar yapmak, gençleri yenilenebilir enerji başta olmak üzere her türlü enerji kaynağı hakkında bilimsel gerçekler ışığında bilgilendirmek, enerji ve çevre arasındaki ilişki hususunda gençlerde gerekli bilinci oluşturmak “çevre dostu” gençler olmaları bağlamında oldukça önemlidir
Doğa sporları teşvik edilerek gençlerde çevre bilincinin oluşturulması ve geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmak, gençlerin çevre ile iç içe olacağı, doğada zaman geçirmelerini ve doğayı sevmelerini sağlayacak çevre eğitim parklarının oluşturulmasını sağlamak, gençlik merkezleri, gençlik kampları ve gençlere yönelik projelerde gençlerin doğayı tanımalarını ve doğada zaman geçirmelerini sağlayacak faaliyetler düzenlemek, gençlik doğa kamplarının sayılarını arttırarak daha fazla gencin faydalanmasını sağlamak, çevresine duyarlı “çevre dostu” gençlerin sayısını artıracaktır.
Şunu bilmeliyiz ki; çevre; miras değil gelecek nesillere devredilecek emanettir. Dünyamızın “çevre dostu” duyarlı gençlere ihtiyacı vardır; çevre bekçiyle değil, “çevre dostu” gençlerin sevgisi ve duyarlılığı ile korunur…