Bu makaleyi paylaş
“Bir Masal Anlat Bana İçinde Virüs Olmasın…”
Genç Beyinler Akademisi, gençlerle birlikte toplumun her kesimine yönelik projeler hazırlayarak, hak temelli çalışmalar yürütmektedir. Çocuklar, dezavantajlı grupta yer alan ve en çok proje üretilmesi gereken öncelikli ihtiyaç grubudur. Gençlerle beraber çocuklara yönelik yüzlerce proje üretilmiştir. Bu projeler “Uluslararası Çocuğa Değer Katanlar” Ödülüyle taçlandırılmıştır.
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi salgını bir çok alanda önlem alınmasını gerekli kılmıştır. Bu önlemler kapsamında bu süreçten etkilenen en önemli kesim çocuklar olmuştur. %45 i, çocuk ve gençlerden oluşan 15 milyon nüfusa ev sahipliği yapan İstanbul’un virüsle mücadelesine katkı vermek; başta risk altındaki çocuk grupları olmak üzere toplum sağlığının korunmasın ve salgının çocuklar üzerindeki olumsuz psiko-sosyal etkilerinin hafifletilmesine destek olmak amacıyla .”Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’na” Genç Beyinler Akademisi tarafından gönderilen “Bir Masal Anlat Bana, İçinde Virüs Olmasın” projesi başarılı bulunarak hibe desteği aldığında gençlerle “Nar Masalları” yolculuğu başlamıştır.
Üsküdar Üniversitesi Genç Beyinler Akademisi ve Üsküdar Nar Harekâtı Kulübü gençlerinin işbirliğinde yürütülen bu projede; üniversitelerin çeşitli bölümlerinde okuyan 60 genç, 3–6 ve 6–12 yaş arasında çocuklara yönelik “farkındalık” amaçlayan “Bilim kurulu Onaylı” yenilikçi masallar üretilmiştir. Gençler yazılan bu masalları başta sevgi evlerindeki çocuklar olmak üzere tüm çocuklara ulaştırılması hedefiyle AB Projesinde gönüllülük esaslı yer aldı.
“Nar Masalları” geleceğin mimarı çocuklara farkındalık kazandırmak için gönüllü gençler tarafından kaleme alındı..”
“Nar Harekâtı Kulübü” Sevgi Evleri’nde kalan çocuklarla düzenli etkinlikler yapan gönüllü gençlerden oluşan bir gençlik kulübüdür. Sevgi evlerindeki çocuklara yönelik farkındalık çalışmaları yapmak için ilgilerini, bilgilerini, sevgilerini ve zamanlarını gönüllülük esasıyla faydalı çalışmalar yaparak paylaşan bu harika gençler “çocuklara farkındalık oluşturmak “ için “Nar Masallarını” üretmişlerdir. Farkındalıkların küçük yaşta başladığını ve geleceğin mimarı çocukların farkındalığı bakış açısı olarak benimsemeleri adına “Nar Masallarını” yazan bu harika gençler “Çocuk Farkında Olursa Dünya Farkında” olur mottosuyla çocuklar için kültürel bir miras oluşturdular.
Masallar, toplumların kültür birikimleri olup nesilden nesle aktarılarak varlıklarını sürdürürler. Nitelikli masalların oluşması için masal tasarımı, kurgusu, yazımı ve çocuklarla masallarda iletişim kurma konularında onlarca farklı eğitim alan gençler, bilimsel komisyon üyelerinden masalların yaş grubuna uygunluğu ve yazılan masallarda doğru bildiğimiz ama aslında yanlış kullanılan kelimelerin kullanımı noktasına da destek aldı. Gençler yazdıkları masallarda; 3- 12 yaş aralığındaki çocukların negatif duygularının masallarla pozitife dönüştürülmesine, masallar aracılığıyla çocuğun kendini ifade edebilmesi ve kendisini tanımasına destek verilmesine, çocukların problemlerini çözebilmelerinde farklı bir bakış açısı kazanmalarına ve alternatif üretebilmelerine katkı sağladı.
Pozitif psikoterapi ilkeleriyle yazılan “Nar Masalları”, dijital çağın çocuklarının ihtiyaçlarına yönelik nitelikli masal arşivinin “Bilim Kurulu Onaylı” ilk örneklerini oluşturması bakımından çok önemlidir. Dünyadaki tüm çocukların bu masallarla farkındalık kazanması için masallar bir çok dile çevrilmektedir. Masal yazarı gençler; çocuğun hayal dünyasını masallarla geliştirirken, yaşam gerçeğini, çözüm önerilerini, beklentilerini masal olaylarına ve masal kahramanlarına yükleyerek anlatmış, çocukları yaşamın zorluklarına karşı donanımlı kılmaya çalışmıştır.
Gençler; masallardaki karakterler hakkında hayaller kuran çocukların, olayların gelişimine göre iyiyi ve kötüyü, doğruyu ve yanlışı ayırt etmeyi öğrenmesine, çocuklara sunulan iyi kahraman örnekleriyle onların ruh dünyalarını geliştirmelerine ve karşılaştıkları problemleri yenerek onları hayata iyi bir şekilde hazırlamak için önemli destekler vermişlerdir. Hayata umutla bakmayı, istenilen şeylere ulaşmada sabırlı olmayı, kıskançlığın doğurduğu kötü sonuçları, dostlukların oluşması için karşılıklı saygı ve sevginin, bağışlayıcılığın, paylaşımın ne kadar önemli olduğunu bizzat kendilerinin tasarladığı masal kahramanlarıyla çocuklara anlatmışlardır.
“Nar Masallarını” yazan gençler Avrupa Birliği projemizin sürdürülebilirliğini güçlendirmek, çocuklara daha çok masal yazmak ve tüm dünya çocuklarına bu masalları ulaştırmak için “Nar Masalları Derneği”ni kurarak Sivil Toplum alanında önemli bir örnek oluşturmuşlardır.
Nar Masallarını yazan gençlerin masalları yazarken serüvenleri, duyguları, heyecanları ve anlatımları Üsküdar Üniversitesinin TV stüdyolarında “Nar Masalları Tv Programı” adıyla hayata geçirilmiştir.